torsdag 25 mars 2010

Vikaren

Lördagen den 20 mars bar det av till Stockholm för födelsedagsfirande av discovanteägaren.

Dagarna innan ägnades alltså åt paketplanering. Jag drog mig till minnes när vi, jag och discovanteägaren, såg TV-shop (el dyl) och det gjordes reklam för en klädvikare i plast som han tyckte verkade vara ett optimalt verktyg för överlevnad. Ett minne säkert 5 år gammalt i dags dato. Den perfekta presenten. Tyvärr hittades ingen återförsäljare så jag och herrn bestämde oss för att tillverka en. Resultat:


Insida.


Baksida.

Nu har jag dock hittat originalet och det går att beställa från USA för runt 130 svenska spänn.


Här har vi kära Debbie som nu uppfunnit alla möjliga vikare i olika storlekar och färger. Mer om henne och hennes produkter hittas här: http://www.flipfold.com/. Man kan ta det på allvar. Man kan också ta det med humor. Här följer en fantastisk video för ytterligare fantastisk info om vikaren:



Jag som är en riktig tvättautistnazist tyckte från början att det här enbart var humor men nu börjar det bli allvar. Resultatet med den hemmagjorda numer bortgivna vikaren var otroligt. Tänk att få vika med originalet - med de patenterade hålen! Vik-klimax tror jag.

onsdag 24 mars 2010

A-tjo!

Dåligt med garnarbete, försöker mig på skolarbete och butiksbiträdesarbete i djuraffären mellan nysningarna. Råkade förolämpa en kund igår som tagit beslutet att inte sätta ihop sin hamster med sitt marsvin, ett mycket bra beslut som jag ville bekräfta varpå jag säger "... och hamstrar vill ju vara ensamma" (de flesta hamstrar är solitärer, det är det jag syftar på) och damen svarar förnärmat "min hamster är mycket social!".

tisdag 16 mars 2010

1-up

Det misslyckade tovningsprojektet höll på att göra mig galen under utövandet. Man liksom virkar och känner att det är ganska läskigt för man vet inte om man gör rätt och man vet inte riktigt hur det ska bli. Försökte ta hjälp av tovningsbeskrivningar till stickade vantar men det hjälpte ju inte. Virkningstekniker är inte alls lika uppmärksammade som sticktekniker. Som tur var hade jag ett annat projekt vid sidan av att hämta extraliv hos. Är ju väldigt förtjust i melerade garner och i min hjärna har jag många idéer på hur man skulle kunna arbeta med dessa. Vid något av förra veckans alla garnaffärsbesök så kom jag på att det vore roligt att prova två melerade garner ihop. Här har vi resultatet. Det var ren njutning under tillverkningsprocessen.

TRIAL-AND-ERROR

Jag har ju då ägnat helgen åt att försöka ta min virkning en nivå högre, levla-up så att säga. Men ush. Det har gått åt helskotta. Efter den här helgen skulle jag kunna lägga ut en bild på en hel hög med misslyckade tovningsprojekt. Men det tänker jag inte göra. Kanske jag bränner dem på valborg och då kan jag fota och lägga ut en bild.

Okej så här var det. Jag fick för mig att göra världens finaste vantar till en kär vän som hade kalas i lördags. Jag börjar på ett par i ett garn som jag inte fattar varför jag inte fattade från början att det var alldeles för tjockt för att tova ett par vantar i. Efter tvätt blev det mer av ett tovat baseballträ kan man säga.

Okej. Nytt försök. Åkte ner till garnaffären. Talade om mina planer för personalen och de hänvisade mig till ett garn i helt perfekta färger. Virkade som en galning för nu var det fredag och kalaset på lördag. Virkade alltså hela fredagen och på lördag morgon kunde jag tvätta den första vanten. Den såg ut att gå åt rätt håll men den hade verkligen inte krympt men garnet tovade sig fint i a f. Körde en omgång till. Ingen krympningseffekt. Jag hade verkligen räknat med en ordentlig krympningseffekt kan jag säga för jag hade gjort en gigantisk vante. Körde den en gång till och efter det fick jag inte ha tvättstugan längre. Ingen krympningseffekt nu heller, men garnet såg helt söndertovat ut.

Under tiden jag väntade på att vanten skulle tvättas klart hade jag påbörjat nästa vante och kommit så långt så att jag nästan var klar, jag hade varit klar om inte garnet tagit slut. Jag tänker. Jaja, jag gör klart den här och sen kör jag dem i 95 grader, klockan 14 då tvättstugan är ledig igen, då måste de krympa ordentligt. Ner på stan för mer garn vilket gick smidigt och lätt då husets herre tog sig vänligheten att agera chaufför. Efter ett ögonblick var jag hemma igen och kunde fortsätta mitt virkmarathon. När klockan var 14 for jag som ett skott ner i tvättstugan. Men nej, då hade personen som använt tvättstugan 11.30-14 även bokat nästa tid. Attans.

Ni kanske undrar varför jag inte bokade tiden klockan 14 då... Jo vi har en tvättstuga med ett gammalt hederligt kolvsystem. Det vill jag för allt i världen inte byta ut! Jag och herrn hade lyckats få tvätt-tid på kommande måndag kväll (det vill säga igår) och den ville jag absolut inte ge upp. Det är sjukt svårt att lyckas få en kvällstid i det här huset och man riskerar inte sin kvällstid när man väl fått en (vilket var väldigt bra för efter gårdagens tvättning kunde vi boka nästa måndagskväll och har vi tur kan det fortsätta så).

Tillbaka till tovningen. Ingen hade bokat 17.30-tiden. Ingen vill väl tvätta 17.30-21 en lördag? Jag tänker; jag tar den tiden kommer sent till festen med en färdig men dock blöt present. Medan jag väntar på denna tid så börjar jag virka på ett pannband som skulle matcha vantarna. Jag är klar 17.30 och beger mig till tvättstugan varpå samma person har tagit även denna på dygnet sista tvätt-tid.

Kommer uppgiven upp i lägenheten igen och herrn pratar om mat. Matvete sätts på, han går till affären och jag sätter mig i soffan - antagligen för att virka. Herrn kommer hem, matveten har lyckats bränna fast på typ ingen tid alls. Den fick gå till soporna. Jag orkade inte bry mig om mat längre. Ringde en vän och fick låna hennes tvättstuga. Började leta kläder för att ha på mig på festen. Bara det var ett skitjobbigt projekt som jag inte orkar dra upp. Herrn har fixat nödkost beståendes av te och mackor (vatten och bröd alltså). Vi äter och ska sen gå. Det är ju lite brådis nu. Klockan är typ 19, festen har börjat och vantarna är fortfarande gigantiska. Då får jag ont i magen. Inte konstigt. Jag har varit uppe sedan 05.10 och hetsvirkat ju. 20 minuter på soffan. Sen hem till kära bärfisen och hennes fantastiska tvättstuga som ingen använder en lördagkväll (studentområde, jag säger då det - de vet hur en lördagskväll ska tas och inte är det väl i tvättstugan?).

Sista krympningsförsöket och vi tittar på melodifestivalen. Melodifestivalen tar slut och jag hämtar vantar och pannband. Det har växt. Hur garn kan växa i 95 grader är ytterligare en sak jag inte förstår. Sen ska vi gå till festen. Jag tänker inte ge bort de där presenterna. Ett pannband man kan ha runt midjan liksom och ett par vantar som sträcker sig upp på halva överarmen... Men jag får väl gå dit och förklara mig i a f. Jag halkar omkull för andra gången den här vintern och gör illa knäet. Det talar jag om för att ni ska förstå att det kändes som allt bara gick dåligt den här dagen. På vägen får vi höra att huvudpersonen har lämnat festen och vi inser att det inte är någon idé att gå dit. Vi gick någon annanstans och sen åkte vi hem .

Men jag fortsätter. Jag har börjat på ett par nya vantar. Och jag försöker lära mig av misstagen. Jag är riktigt förvånad över mig själv. Jag trodde jag var en sån som skulle ge upp efter en dag som i lördags. Tydligen inte.

torsdag 11 mars 2010

Vaken

Vaknade 05.30 för jag tänkte träna. Genast förstod jag att jag var alldeles för trött. Mauro & Pluras kök har ju börjat gå på kanal 8 mellan 22-23 vilket stör min sömn inför träning. Det är väldigt svårt att tvinga ner sig i sängen då. Igår sjöng Plura dessutom Kärlekens tunga så jag är glad att jag höll mig i soffan.



Den handlar tydligen om slutet på Pluras och Kajsa Grytts (Tant Strul-sångerskan) förhållande. Det visste inte jag då och av någon anledning så tyckte jag att det var lite intressant kuriosa kring låten. Alltså jag hade inte ens koll på att de varit ihop men det kändes ju helt självklart när informationen tillslut nådde mig. Det är ju sällan jag får höra skvaller kring mina favoritartister eftersom att det mesta jag lyssnar på är inaktuellt massmedialt.

I övrigt har jag börjat med ett galet virkprojekt som jag slutförde första etappen på under programmet. Får lägga ut bilder sen, 06.09 gör sig inte ljuset för fotografering (än!). Idag skulle jag kunna slutföra det men det innebär att jag måste skaffa tvättmedel utan enzymer och optiskt blekmedel. Det började jag tänka på när jag skulle somna om vilket såklart har resulterat i att jag inte kan somna om. Behöver ta mig till en affär. Har surfat runt och insett att ingen affär öppnar före 8 i den här stan. Jag tror inte att det är helt sant för jag har för mig att jag har sett att det står 7 på vissa affärer... Men internet säger annat och jag vågar inte helt chansa. Jag har någotsånär sunt förnuft kvar antar jag eftersom att jag inte åker och hänger på låsen för att köpa en viss sorts tvättmedel bara för att avsluta ett virkprojekt.

tisdag 9 mars 2010

FÖR HONOM #1

Lite inspiration inför kommande sommargarderob. Det kommer en sommar, först en vår och sen en sommar.

Mest glädje av garderoben får du om du håller dig till ett fåtal, harmonierande färger. Då blir det lätt att kombinera de olika plaggen och variera klädseln för många sammanhang. Men tänk på att välja din egen stil för att få det resultat du trivs bäst i. Som exempel visar vi här några plagg som är en bra stomme för sommargarderoben.


Sommarens slipover med rak axellinje. Ett smidigt och trevligt plagg som kan användas i alla sammanhang i sommar. Vitt är en stor färg.


Vitaste vitt framhäver sommarens solbränna. Geometrisk mönsterstickning och ränder i avvikande färg längs halsringning och midjeresår ger tröjan ett nytt och trendigt utseende. Materialet är ren bomull.

Ur Sticka Lätt MAJ/85

Klara färdiga


Bärfisens vantar är klara. Jag blev nöjd. De är härligt mjuka och fick en bra passform. Garnets svaga färgskiftningar förför mig, på riktigt. Egentligen skulle hon, bärfisen alltså, fått dem idag. Så blev icke fallet då jag ligger däckad på soffan efter en dag i Gävligheten, seminarium som fick min puls att gå från 100 till 1 om vart annat.

Gårdagens loppisfynd


Ny (fantastisk!) kökshandduk för 20 spänn.

fredag 5 mars 2010

Kurbits

Jag är ett stort kurbitsfan. Det märks inte så mycket, inte alls faktiskt. Har bara en pytteliten dalahäst t ex som knappt syns i mitt köksfönster. Inget annat med kurbits i hela hemmet. Jag pratar aldrig om det. Men jag tänker mycket på det. För någon dag sedan såg jag en kurbits tatuering och tänkte "Häftigt". Jag har tänkt på att kurbitsmåla väggar här hemma, men det har inte blivit av och det kan vara lika så bra det - det skulle ju kunna sluta med något i stil med Jackson Pollock.

Surfade runt på stick- och virksidor och hittar mönster på kurbits-vantar och -mössor hos nysta.se.

Johanne Ländin som har gjort mönstret är min nya idol. Henne hittar ni mer av här -> BORN TO KNIT.

onsdag 3 mars 2010

Ordningen återställd

Tisdagens sjusovande var bara en tillfällighet. Sjusoveriet gjorde mig seg hela dagen. Försökte bota det med ett stort antal kaffekoppar utan resultat. Slutade med ett oväder i hjärnan. Om jag hade tillåtit mig hade jag kunnat sova hela dagen. Jag tycker det är ologiskt att man blir trött av att sova länge. Om jag jämför med igår, gick upp 05.30, tränade 06.00-08.00, sen virkade jag och pluggade hela dagen, åkte till sala och firade syster som fyllde 19, kom hem 23 under omständigheterna relativt pigg. Vila blir man trött av, aktivitet blir man pigg av. Ologiskt men på något sätt bra också.

Gårdagskvällen spenderades alltså i Sala. Far fick sin födelsedagspresent över en månad för sent. Han tyckte om sina vantar och händerna fick plats i dem :) Syster fick ett presentkort på en tatuering hos East Street Tattoo. Eller ja, summan på presentkortet var väl mer ett bidrag... Egentligen hade jag tänkt det som studentpresent men vågade inte vänta med den då det började ryktas att hon tänkt gå och gadda sig. Sen är det ju dåligt att tatuera sig på sommaren.

Dags att ta tag i dagens frukost. 11 bär det iväg till Norrtälje för grupparbete. Jag har pluggat lite nu på morgonen och inte blev jag klokare vilket känns bistert. Men jag tror inte det är mig det är fel på vilket känns muntert.

tisdag 2 mars 2010

Att vakna eller sova vidare...

Igår vaknade jag av att min sambo skrattade i sömnen. Hö hö. Ha ha. He he. Det var kul. Idag vaknade jag av Dan Berglund. Inte så dumt det heller men jag somnade om. Smått nyvaken sitter jag här och funderar på om jag bör skämmas. Efter att ha haft en lång period där jag lämnat sängen senast 8.00 känner jag idag 10.44 lite skam. Den skammen är nog borta efter frukost. Sitter och väntar på att teet ska bli klart. Teförpackningen har ett så snyggt mönster så det är värdigt en vägg här hemma. Något för sommar 2010 det.


Dagens projekt blir dock ett par vantar till min bärfis. Vi inhandlade garn i förra veckan och nu är det dags för mig att sätta igång. Efter frukosten då.


måndag 1 mars 2010

Trutt

Jag är från Västmanland. Sala närmare bestämt. Där säger man inte trött, man säger trutt. Man säger funster, inte fönster. Sen pratar man mycket på Ä också. Hälg inte helg. Men man säger faktiskt öl och inte ul. Det tackar jag för. Ska vi ta en ul i hälgen? Hur skulle det låta?

Så vad har gjort mig så trutter i dag då? Tja. Jag har till exempel inte varit i skolan igen. Det ryktas om att E4:an är avstängd. I samtal med min kursare sent igår kväll slog vi tärning om vi skulle åka, tärningen sade bestämt nej, så mycket nej en tärning kan säga. Sen sade tärningen även andra saker som verkade stämma så vi tog med ett gott skratt den där tärningen på allvar. Så jag har fått en dag hemma i mysigheten. Kärlek vaknade inte av klockan så han har också fått vara hemma från skolan. Vi har tittat på Pushing Daisies.
Jag virkade på min halsduk samtidigt. Otroligt ansträngande. Halsduken har blivit lite längre men jag har verkligen försökt hålla mig ifrån den och få annat gjort.

Sen fick några av djuren rent och efter det svidade jag och käresta om och gick in i rollerna som kollegor. Vi har ägnat kvällens alla timmar åt inventering av en Granitbutik. Jag kommer drömma om sifferkombinationer och så kallad smart förvaring i natt. Fötterna är lite ömma, ögonen svider och hjärnan är, inte mycket men lite, ansträngd. Nu har vi jobbat ihop lite flis så vi behöver inte ha dåligt samvete för den där tre rätters veganmiddagen vi proppade i oss i lördags. Förvisso på nation vilket skulle kunna innebära att det blir billigare. Billigare kan dock innebära att man konsumerar mer och den totala slutnotan blir densamma - men magen (för somliga) och fötterna (för samtliga) blir rundare.

Nej men gäsp.